Är din arbetsmiljö säker? Vi gjorde en undersökning!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Är din arbetsmiljö säker?

Idag genomförde Detecta en inomhusklimatundersökning i ett kontor efter att en anställd upplevt besvär kopplade till inomhusluften. Man kan reagera med täppt näsa, andningsbesvär och huvudvärk, men också hudrodnad och andra besvär, så ett gott inomhusklimat är A och O!

Simon Kula från Detecta var på plats och genomförde flera mätningar samt inspektioner. I konferensrummet installerades loggutrustning för att över tid mäta lufttrycket, luftfuktighet, temperatur och koldioxidhalter. Lufttrycksdifferensen kan påverka hur luft förflyttar sig i byggnaden – undertryck kan dra in förorenad luft från konstruktionerna, medan vid övertryck kan den varma inomhusluften tränga in i konstruktionerna och, över en längre tid, i värsta fall leda till fuktskador och mögeltillväxt.

Är din arbetsmiljö säker?

Vid en undersökning kan flera möjliga orsaker framkomma som orsakar det dåliga inomhusklimatet:

  • Kemiska emissioner: Kemiska reaktioner kan uppstå mellan lim och fuktig betong, vilket leder till utsläpp av flyktiga organiska föreningar (VOC). Dålig ventilation förvärrar detta då halterna blir högre.
  • Mögel och fuktskador: Mögelskador är ett resultat av fuktrelaterade bekymmer. Vid fukthalter över 75% RH och 20°C finns det risk för mikrobtillväxt. Det behövs tre element för att mikrobtillväxt ska kunna uppstå; fukt, värme och näring.
  • Isoleringsfibrer: Mineral-, och glasullsisolering finns i de flesta byggnader. Fibrer från isoleringen kan frigöras och transporteras till inomhusluften via otätheter i konstruktionerna som i sin tur påverkar inomhusklimatet negativt.
  • Dåliga lukter: Avvikande lukt kan upptäckas, då tas prover för vidare analys för att kunna fastställa varifrån lukten härstammar. Enligt de senaste bestämmelserna klassas luktproblem som ett inomhusklimatproblem som kräver åtgärd.
  • Takläckage: Eventuella takläckage undersöks, då de kan leda till missfärgningar och fuktskador med påföljande inomhusklimatproblem.

 

För att få en mer omfattande bild av inomhusklimatets påverkan på arbetsmiljön i detta kontor, sågades en lucka upp i väggen i ett av kontorsrummen. Materialprov togs av konstruktionerna och kommer att skickas till laboratorium för analys om det finns mögeltillväxt, denna process tar över två veckor eftersom mikroberna odlas fram på olika växtunderlag.

Ett gott inomhusklimat är avgörande för god hälsa och trivsel, Detecta arbetar för att identifiera och åtgärda problem så att arbetsmiljön kan förbättras.

Det finns idag sju ingenjörer på Detecta som är specialiserade på att undersöka inomhusklimatproblem. Personalen har specialiserat sig inom olika områden, två har utbildningen RTA (kompetens för hälsoriktigt byggande) vilket är ett krav då man undersöker inomhusklimatet i offentliga byggnader.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Behöver du hjälp?

Läs mer