Kaj Wiik – intohimoinen rakentaja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kronqvist Kaj Wiik - En passionerad byggare

Talvi on keskellä lunta ja kylmää, kun saavumme Gerbyyn, mutta sisällä omakotitalossa, jossa Kaj Wiik ja Joakim Antfolk Byggservice Kronqvistista tekevät täydellistä remonttia, on lämmin ja kuiva. 

Talosta on jäljellä lähes vain runko. Lattia on suojattu paperilla, jotta se säilyy sellaisenaan, mutta loput on räjäytetty. Toistaiseksi on tapahtunut vain purkuvaihe, mutta nyt he aloittavat jälleenrakentamisen. Kun astumme sisään, Kaj on tilassa, joka nyt muutetaan kylpyhuoneeksi. Tämä rakennus oli ennen päiväkoti, ja nyt vessakoppien sijasta sinne tulee suihkuja, kylpyhuonekalusteita ja vain yksi wc-istuin kolmen sijasta.

Yhdessä valvojan Pia Gammalin kanssa he sanovat naureskellen, että Kaj on hyvin omatoiminen. Hän tykkää tilata tavaroita, ottaa vastuuta ja seurata projektejaan itse. Mutta kun on kyse suuremmista toimituksista, kuten kattopaneeleista, Pia hoitaa ne. Pia on työskennellyt Byggservice Kronqvistin vastuullisena rakennusmiehenä syksystä 2023 lähtien ja sanoo nauttivansa siitä.

Kaj aloitti Rakennuspalvelu Kronqvistin palveluksessa vuonna 2020 oltuaan viidentoista vuoden ajan itsenäisenä yrittäjänä rakennusalalla. Hänellä on kuitenkin aiempaa kokemusta alalta, sillä hän aloitti rakentamisen jo vuonna 1990. 

”Se ei melkein tunnu työltä, koska rakentaminen on suurin kiinnostuksen kohteeni”, Kaj sanoo. Tällä hetkellä hän rakentaa oman omakotitalonsa laajennusosaa iltaisin, jos hän ei ole kiireinen Björköbyn kotiseutumuseon yhdistyselämän kanssa. 

Kronqvist - Pia Gammal och Kaj Wiik

Hänellä on kokemusta myös vanhojen talojen kunnostamisesta perinteiseen tapaan, ja hän kertoo suurista hankkeista, joissa on kunnostettu ulkorakennuksia, maalaistaloja ja suuria mökkejä. ”Rakennusprojektin tekeminen alusta loppuun on parasta, silloin näkee kokonaisuuden ja lopputulos on paremmin hallinnassa”, Kaj sanoo.  

Muutaman viikon kuluttua Kajin mukana tässä projektissa on kaksi harjoittelijaa, ja hänen mukaansa on hyvä, että opiskelijat pääsevät työskentelemään oikeiden rakennusten parissa. Hyvän harjoittelupaikan saaminen on opiskelijalle erittäin tärkeää, se voi jopa ratkaista, jatkaako hän tietyllä alalla vai ei. 

Suurimman osan vuotta 2023 Kaj ja Joakim työskentelivät pääasiassa Pohjanmaan hyvinvointialueen rakennushankkeissa. Monet vanhukset asuvat kotona aiempaa pidempään, ja silloin he tarvitsevat esimerkiksi mukautettuja ramppeja, jotta he pääsevät helposti sisään ja ulos kotoa rollaattorin tai pyörätuolin avulla. Rakennuspalvelu Kronqvistilla on myös pitkäaikainen rakennussopimus Hyvinvointinaluen kanssa, ja se toteuttaa suuria muutoksia esimerkiksi Vaasan keskussairaalassa.

Kun kuuntelet, miten Kaj kuvaa jokapäiväistä työelämäänsä, jossa hän saa tehdä sitä, mitä rakastaa eniten – rakentamista – on inspiroiva muistutus siitä, mitä on mahdollista tehdä, kun yhdistää intohimonsa ja päivittäisen työnsä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

TARVITSETKO APUA?

Lue lisää