Kaj Wiik – En passionerad byggare

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kronqvist Kaj Wiik - En passionerad byggare

Det är mitt i vintern med snö och kyla då vi kommer till Gerby, men inne i egnahemshuset där Kaj Wiik och Joakim Antfolk från Byggservice Kronqvist utför en totalrenovering är det varmt och torrt.

Av huset återstår nästan bara stommen. Golvet är skyddat med papper för det ska bevaras som det är, men resten är utblåst. Hittills har bara rivningsstadiet pågått, men nu påbörjar de återuppbyggnaden. När vi kommer in är Kaj i det utrymme som nu ska omvandlas till badrum. Tidigare har detta hus fungerat som ett daghem, och här ska nu i stället för toalettbås finnas dusch, badrumsinredning och enbart en toalettstol istället för tre som tidigare.

Tillsammans med arbetsledaren Pia Gammal berättar de skrattande att Kaj är väldigt självgående. Han vill gärna beställa varor samt ha ansvar och själv hålla koll på sina projekt. Men när det handlar om större leveranser, som paneler till taket t.ex, så är det Pia som har hand om det. Pia har jobbat som ansvarig byggmästare på Byggservice Kronqvist sedan hösten 2023, och säger hon trivs bra.

Kaj började på Byggservice Kronqvist år 2020, efter femton år av egenföretagande i byggbranschen. Men han har erfarenhet av branschen sedan tidigare, redan 1990 började han bygga.

”Det känns nästan inte som att man jobbar, för att bygga är mitt största intresse” berättar Kaj. För tillfället bygger han till en kvist på sitt eget egnahemshus om kvällarna, om han inte är upptagen med föreningslivet på Björköby hembygdsmuseum.

Kronqvist - Pia Gammal och Kaj Wiik

Han har även erfarenhet av att renovera gamla hus på traditionsenligt sätt, och berättar om stora projekt där både uthus, gårdshus och storstugor blivit renoverade. ”Att få göra ett byggprojekt från början till slut är det bästa, då får man se helheten och man har bättre koll på att resultatet blir bra” berättar Kaj.

Om några veckor kommer två praktikanter att följa med Kaj på detta projekt, och han säger att det är bra att studeranden får vara med på riktiga byggen. Att få en bra praktikplats är väldigt viktigt för en studerande, det kan t.o.m avgöra om hen kommer fortsätta inom en viss bransch eller inte.

Under större delen av 2023 arbetade Kaj och Joakim främst med byggprojekt för Välfärdsområdet i Österbotten. Många äldre bor hemma längre än tidigare, och då behöver de t.ex anpassade ramper för att enkelt slippa in och ut i sitt boende med rullator eller rullstol. Byggservice Kronqvist har även långvarigt byggkontrakt med Välfärdsområdet och utför stora förändringar på t.ex Vasa Centralsjukhus.

Att lyssna på då Kaj beskriver sin vardag på arbetet, där han får göra det han tycker om mest – att bygga – är en inspirerande påminnelse om vad som är möjligt då man blandar sin passion med sitt dagliga arbete.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Behöver du hjälp?

Läs mer