Fasadrenovering vid Jakobs Källa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Fasadrenovering vid Jakobs Källa

Förlängning av fastigheternas livslängd och ökad trivsel för de boende

I Skata, Jakobstad, finns två bostadshus som går under gemensamma namnet Jakobs Källa där en imponerande förvandling ägt rum. Genom detta projekt där Byggservice Kronqvist var huvudentreprenör, har de två höghusen genomgått en omfattande fasadsanering som inte bara förnyat deras utseende utan även förbättrat boendes livskvalitet och säkerställt husens långsiktiga hållbarhet. 

”Projektet, som inleddes våren 2022, stod inför en rad utmaningar från start. Medan arbetet pågick bodde invånarna kvar, vilket krävde noggrann planering för att minimera störningar så som borrande i fasaden mm, så gott det gick.” berättar Peter Wik, arbetsledare på Byggservice och för detta projekt. Dessutom krävde rivningen av befintliga takkonstruktioner och installationen av ny ventilation i båda husen en noggrann planering och koordinering, för att få arbetet att fortlöpa enligt tidtabell. 

Fasadrenovering vid Jakobs Källa
Fasadrenovering vid Jakobs Källa

En central del av renoveringen inkluderade även förnyande av dränering och ytvattenrör under den första sommaren. Detta var en nödvändig åtgärd för att säkerställa långsiktig hållbarhet och för att undvika extra åtgärder i framtiden. 

Ventilationssystemen, som är avgörande för en hälsosam och behaglig inomhusmiljö, fick också en omfattande uppgradering. Nya ventilationsschakt byggdes och installerades på utsidan jämns med balkongerna för att förbättra inomhusluften till samtliga lägenheter, vilket bidrog till att skapa en mer hälsosam och trivsam boendemiljö för invånarna. Utöver det nya ventilationssystemet så fick fastigheten ett lyft med blästrade och målade fasader, ny takplåt och tilläggsisolering av takbjälklaget som förvandlade Jakobs Källa till en modern och trivsam bostadsmiljö. 

Under arbetets gång upprätthölls en nära samverkan mellan olika aktörer. Ebba Fastigheter, som äger husen, var beställare av projektet och arbetade tätt ihop med Byggservice Kronqvist och teknikleverantören Bravida för att säkerställa ett smidigt och effektivt genomförande. 

Svante Nylund på NK Project var arkitekt för detta projekt, och arbetade för att skapa en vision av förnyelsen som inte bara var estetiskt tilltalande utan också funktionell och hållbar på lång sikt. 

Genom noggrant planerade arbetsskeden och samordnade insatser lyckades projektet genomföras inom utsatt tidsram och budget. Blästrade och målade fasader, ny takplåt och tilläggsisolering av takbjälklaget är bara några av de många insatser som gjordes för att förvandla Jakobs Källa till en modern och trivsam bostadsmiljö.

Fasadrenovering vid Jakobs Källa
Fasadrenovering vid Jakobs Källa

Vid höstens ankomst 2023, stod renoveringen färdigställd och invånarna i Jakobs Källa kunde njuta av både ett förnyat yttre och förbättrad inomhusmiljö. Sunds Trädgård i Jakobstad anlade även stenläggningen samt grönområdet framför husen för att öka trivseln.  

Projektet visade inte bara på teknisk expertis och noggrann planering utan även på engagemanget för att skapa hållbara och trivsamma samhällen för framtiden.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Behöver du hjälp?

Läs mer